Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Προσκύνημα το έτος 2009

Μετά το πολύωρο ταξίδι μας φτάνουμε νωρίς το βράδυ στην Ουρανούπολη. Μια επίσκεψη στα γραφικά ταβερνάκια για φαγητό και ξεκούραση γιατί αύριο ξεκινάει το πολυπόθητο προσκύνημα στο Άγιον Όρος.
 
Το πρωί πηγαίνουμε στο γραφείο προσκυνητών για την παραλαβή του Διαμονητηρίου. Επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και με την συντροφιά των γλάρων σαλπάρουμε. Δεν αργούν να φανούν τα πρώτα εντυπωσιακά κτίσματα.
Η πρώτη μεγάλη ιερά μονή που συναναντάμε είναι η Δοχειαρίου. Θαυμάζουμε τον πύργο και τα πολύχρωμα μπαλκόνια και συνεχίζουμε.

Η επόμενη είναι η Ι.Μ. Ξενοφώντος παραθαλάσσια και αυτή με το κόκκινο καθολικό της να ξεπροβάλει μέσα από τον όγκο των υπόλοιπων κτισμάτων.
Τελευταία στάση πριν το λιμανάκι της Δάφνης είναι η Ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονος που πάντα εντυπωσιάζει με το διαφορετικό της ύφος τους επισκέπτες του Όρους. 
Μετά την άφιξη μας στη Δάφνη, παίρνουμε το λεωφορίο για τις Καρυές. Από εκεί κατηφορίζουμε και φτάνουμε στον πρώτο προορισμό μας τη μονή Σταυρονικήτα.

Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και οι τοιχογραφίες του έχουν γίνει από τον ξακουστό αγιογράφο Θεοφάνη τον κρη.Αν και μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι από τις πιο όμορφες του Αγίου Όρους.
Το απόγευμα γίνεται ο εσπερινός και μετά η τράπεζα όπου δοκιμάζουμε τις τεράστιες ντομάτες και τα μικρά πεπονάκια που παράγει το μποστάνι της μονής. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό και έτσι ο φωτισμός γίνεται  με τις γκαζόλαμπες, οπότε ο φακός είναι εντελώς απαραίτητος.


Την επόμενη ημέρα παρακολουθούμε τον όρθο και μετά σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού πηγαίνουμε έξω από τον περίβολο στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου για τη θεία Λειτουργία.


Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι για τη μονή Παντοκράτωρος. Το σχεδόν παραθαλάσιο μονοπάτι είναι πολύ ωραίο και βατό. Σκεπάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του από ψηλή βλάστηση και έτσι σε προφυλάσει από το καυτό ήλιο.
Φτάνουμε στη μονή και τακτοποιούμαστε στα δωμάτια. Ακολουθούμε και εδώ το πρόγραμμα του μοναστηριού και την επόμενη μέρα επιστρέφουμε στη πρωτεύουσα.



Στις Καρυές φιλοξενούμαστε στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα που είναι γνωστή και ως Σεράι.


Την τελευταία ημέρα θα την περάσουμε στη μονή Φιλοθέου. Μαζί με άλλους προσκυνητές μοιραζόμαστε ένα από τα 10θεσια πουλμανάκια που εκτελούν χρέη ταξί. Κατεβένουμε περνόντας πάλι από τη Σταυρονικήτα και την Ιβήρων και μετά ανηφορίζουμε το βουνό. Μετά από ένα σχετικά δύσκολο χωματόδρομο φτάνουμε στη μονή Φιλοθέου. Από εδώ ξεκίνησε ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας για να πάει στην Αμερική όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια.
Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό με όμορφο περίβολο και γύρω κτίσματα. Μεταξύ των άλλων Λειψάνων υπάρχουν και αυτά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που μόναζε εδώ.
Την επόμενη ημέρα είναι η επιστροφή μας στον κόσμο.
Φτάνουμε στην Ουρανούπολη όπου θα μείνουμε άλλη μια μέρα,
 
δοκιμάζοντας και το τοπικό φαγητό ...

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου